Mlada sam, ali reći ću "da" stambenom kreditu | Societe Generale Montenegro
Subscribe to Syndicate
A+ / A / A-
Naslovnica > > Mlada sam, ali reći ću "da" stambenom kreditu

You are here

Mlada sam, ali reći ću "da" stambenom kreditu

Datum objave: 
08/07/2018
Ana Nenezić
Zaposlila sam se, imam redovne mjesečne prihode, zaključen ugovor na neodređeno vrijeme... Počinjem da razmišljam o svojim dugoročnim planovima. Prije svega, gdje ja to stanujem?

Zaposlila sam se, imam redovne mjesečne prihode,  zaključen ugovor na neodređeno vrijeme. Počinjem da razmišljam o svojim dugoročnim planovima. Prije svega, gdje ja to stanujem? 
- „Podstanar  sam.“
- „ Pa dobro, osamostalila  sam se“ -  kažem samoj sebi.
 Razmišljam o svojim budućim planovima, pa se ponovo vraćam na prvo  pitanje. Nisam lijepo koncipirala svoje pitanje...

 

 Opet se vraćam na pređašnje – u kojem to prostoru razmišljam o svojim mnogobrojnim planovima za budućnost? Tuđem – podstanar sam.  Prvo moram da riješim ovo pitanje – odlučih, pa ću tek onda da se posvetim svom razvoju na drugim poljima.
Da li sam dovoljno hrabra da se upustim u proces kupovine stana? Da li sam svjesna svojih mogućnosti? Da li sam dovoljno zrela za ovu „fazu svog života“? Da li sam previše mlada da se obavezujem za „veliki dio svog života“ i kažem „da“ avanturi koja se zove stambeni kredit?!
Ovo su neka od brojnih pitanja koja muče mlađu generaciju koja se tek upoznaje sa onim što se u pravom smislu te riječi zove „obaveza u životu“.
Stavljam na papir sve prednosti i nedostatke ideje o kupovini stana...
Proces apliciranja za odobravanje stambenog kredita je složeniji – da li su moja redovna primanja dovoljna da omoguće redovno vraćanje kredita? Dobro, u mogućnosti sam da redovno plaćam mjesečnu stanarinu svom zajmodavcu. Uz to, plaćam i mjesečne iznose komunalija. Sve ovo moj budžet nekako podržava.
Ali ova obaveza nije dugoročna, lako mogu napustiti stan koji iznajmljujem, zamijeniti ga za drugi koji mi trenutno više odgovara ili se na neki period vratiti u dom svojih roditelja. 
Kupovinom stana, dugoročno  bih se obavezala da izdvajam određenu sumu svojih mjesečnih prihoda na plaćanje unaprijed definisanih anuiteta po kreditu. Takođe, tu su i administrativni, dodatni troškovi tokom samog apliciranja, a koje nemam prilikom iznajmljivanja stana, npr: troškovi naknade za  mjenicu  sa mjeničnim ovlašćenjem, naknada za upit u Kreditni biro CBCG i naknada za izdavanje lista nepokretnosti. Zatim i troškovi ovjere Ugovora o kupoprodaji sa prodavcem stana, troškovi izrade Založne izjave, troškovi izrade polise osiguranja nekretnine, kao i troškovi polise životnog osiguranja. Moguće je da budu tražena i dodatna sredstva obezbjeđenja. Sve ovo zahtijeva nove troškove. Tu su i porez na kupovinu nepokretnosti – dobro, za  garsonjeru od 20 m2 koju namjeravam kupiti biću oslobođena plaćanja poreskih obaveza – prvi put sam ja vlasnik nekog stambenog objekta. Tu je i godišnji porez na nepokretnost...
Kompleksan je ovo proces, ali ipak... smješkam se pri pomisli da ću konačno biti „svoj na svome“.  Nema više konsultacija sa zajmodavcem, urediću svoj stan onako kako meni odgovara!  Zidovi svih prostorija u stanu će mi biti u boji koja meni odgovara, spavaću na meni udobnom krevetu, čitati neku dobru knjigu na sofi koja meni odgovara, spremati hranu u kuhinji koja je po mom ukusu. Po mom ukusu i kako meni odgovara -  e ovo mi još uvijek izgleda nestvarno savršeno!
Banka će, po automatizmu, sredstva sa mog tekućeg računa redovno rezervisati za mjesečni anuitet otplate po kreditu. Ne moram da vodim računa da li ću sredstva iznenada potrošiti, da li ću sredinom mjeseca imati dovoljno da platim mjesečni zakup stana jer sam potrošila više nego što su moje trenutne mogućnosti. Nema više oslanjanja na ideju „roditelji će mi pomoći“ mogu sebi da priuštim i ovu kupovinu. Svjesna sam da su mjesečne obaveze prilikom kupovine kredita neodložive, pa ću lijepo i isplanirati svoj budžet – nema mi druge.  Odreći ću se skupih zadovoljstava na putovanjima, pažljivije ću razmisliti o svakom komadu odjeće koji želim da kupim, unaprijed ću se zapitati da li mi je sve to stvarno potrebno?! Da li da radije sredstva koja sam planirala za kupovinu neke skupocjene torbe ipak iskoristim za plaćanje mjesečnog anuiteta koji je unaprijed definisan prilikom plasiranja odobrenih sredstava po stambenom kreditu. Pa ću jednog dana, nadam se, imati dovoljno velika primanja da sebi priuštim i jedno i drugo, a sada je prioritet rješavanje stambenog pitanja.
Sumiram sve prednosti i nedostatke ovakve ideje. Imaću dosta unaprijed ugovorenih obaveza koje ne mogu ni na koji način izbjeći, ali ipak .... postajem kreator svog života u pravom smislu te riječi i kažem „DA“ jednom novom poglavlju svog života. 
Potpisujem ugovor o stambenom kreditu, hvatam sebe sa laganim osmjehom na licu, zadovoljna svojom odlukom.  
Svoje stambeno pitanje sam riješila, pa u udobnosti svog doma sada počinjem na miru da razmišljam o svojim budućim planovima i ciljevima...

 

Branch offices

Real estates

Real estates for saleRequest for lease

Currency exchange list

  • val. unit. Srednji change
  • CHF 1 1.1633
  • GBP 1 0.8944
  • USD 1 1.167
  • rate 6m. 3m.
  • EURIBOR -0.27 -0.32