Predavanje o mjerama zaštite u internet bakarstvu | Societe Generale Montenegro
Subscribe to Syndicate
A+ / A / A-
Naslovnica > Novosti > Predavanje o mjerama zaštite u internet bakarstvu
Predavanje o mjerama zaštite u internet bakarstvu

Podgorica, 26. novembar 2015.

PREDAVANJE O MJERAMA ZAŠTITE U INTERNET BAKARSTVU 

 

Societe Generale banka Montenegro je organizovala predavanje na temu „Rizici u elektronskom poslovanju i mehanizmi zaštite u internet bankarstvu“. Predavanje je ishod namjere  Banke da upozna klijente sa rizicima u sajber prostoru i upozna ih sa mehanizmima zaštite. Predavači su bili Jakša Backović iz Uprave policije Crne Gore i Dušan Krkotić iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. 

Borba protiv izazova bezbjednosti u sajber prostoru nije samo problem stručnjaka za bezbjednost, već samih korisnika koji treba da preduzmu neophodne preventivne mjere, kako ne bi postali žrtve prevara i sajber napada, objašnjeno je na predavanju.

Sajber prostor ne podrazumijeva samo Internet, hardver, softver i informacione sisteme, već i ljude, društvenu interakciju. Prema izvještaju kompanije Norton iz 2013. godine, procjenjuje se da je na godišnjem nivou pogođeno oko 318 miliona žrtava, što je milion žrtava dnevno. Svjetsku ekonomiju sajber kriminal godišnje košta 113 milijardi dolara. Ova globalna prijetnja prisutna je i u Crnoj Gori. Od 2012. do juna 2015 je zabilježeno 112 prijetnji u sajber prostoru u vidu: napada na sajtove, prevara putem interneta, zloupotreba profila na mrežama i neprikladnih sadržaja, objašnjeno je na predavanju.  

Najčešći problem sa kojim se susrijeću građani Crne Gore su zloupotreba  profila na društvenim mrežama. Na drugom mjestu su napadi na web portale, a nije zanemarljiv ni broj bankarskih prevara i phishing napada - kada lažni mejlovi upućuju na web stranice koje izgledom odgovaraju web stranicama legitimnih firmi. U ovakvim porukama, od korisnika se obično traži upisivanje ličnih  podataka kako u suprotnom ne bi došlo do ukidanja računa.

Podatke sa platnih kartica, podatke o bankovnim i drugim računima treba čuvati, a korišćenje ličnih podataka na Internetu, kao što su datum rođenja, broj telefona, treba izbjegavati. Sumnjive e-mail poruke i poruke kao što su jeftina putovanja, dobitak na lutriji, nasljedstvo ne treba uzimati u obzir. 

Sajber napadima obično prethodi pojava poznata kao socijalni inženjering. U praksi, ona se manifestuje kroz lažne telefonske pozive sa naizgled naivnim pitanjima, kao što su djevojačko prezime, datum rođenja, lični podaci koji se kasnije mogu zloupotrijebiti. Dalji primjeri su i pitanja vezana za ime direktora određenog sektora u kompaniji, radi preuzimanja identiteta, ili pitanje sa emocionalnom kartom kao što je mejl kojim prijatelj, koji je stvarno na putovanju, navodno traži finansijsku pomoć jer je pokraden. Na ruku ovakvim prevarama idu i društvene mreže, koje su često izvor informacija za formiranje lažnih identiteta. 

Predstavnici Banke, Ministarstva i Uprave policije poručili su da se osnovnom sajber bezbjednosnom kulturom sprečava 85% napada, a to su licencirani softver, antivirus i anti malware programi, kompleksna lozinka, čuvanje lozinke u tajnosti i neotkrivanje informacija o sebi putem telefona, email-a ili internet servisa ukoliko nijeste sigurni, ili ne znate sa kim komunicirate.

Ekspoziture

Nekretnine

OGLAS - ponuda nekretninaOGLAS - potražnja nekretnina

Kursna lista

  • val. jed. Srednji promjena
  • CHF 1 1.1095
  • GBP 1 0.9034
  • USD 1 1.1215
  • naziv 6m. 3m.
  • EURIBOR -0.36 -0.37